Inkoop van Aluminium
ABC Metaal Recycling koopt graag uw aluminium in. Wij kopen al in vanaf 1 kilo.
Meer over Aluminium
(Links in dit artikel verwijzen naar Wikipedia, welke ook de bron is van deze pagina)
Verbindingen van aluminium waren al in de oudheid bekend. Zo werd aluin onder meer gebruikt om bloedingen te stelpen. Het is echter niet eenvoudig het metaal uit aluin vrij te maken. Aluminium werd in 1807 ontdekt door Humphry Davy, die het trachtte te bereiden uitaluminiumoxide. In 1825 bereidde Hans Christian Ørsted een onzuivere vorm van aluminium uit aluminiumchloride en kaliumamalgaam. Jarenlang was het metaal zo kostbaar dat het in ornamenten toegepast werd, getuige de massief aluminium kap op de toren van hetWashington Monument. Pas in 1886 werd dankzij het Hall-Héroult-proces de elektrochemische productie van het metaal op grote schaal mogelijk.[1]
Davy noemde het metaal alumium. Een paar jaar later maakte hij er aluminum van, wat in het Amerikaans Engels gehandhaafd werd. In de meeste andere talen, ook in het Brits Engels, geeft men de voorkeur aan aluminium.
Het metaal is nu iets meer dan een eeuw beschikbaar, en in die tijd heeft het op stormachtige wijze de wereld veroverd. Het is economisch een bijzonder belangrijk metaal. Aluminium is licht (slechts een derde van het gewicht van staal of brons), en met 4% koper, 1% magnesium, 1% mangaan en 0,5% silicium even sterk, slijtvast en bestendig tegen corrosie, behalve spanningscorrosie. Het is een goede geleider, het is niet ferromagnetisch, maar kan bij het in contact komen met een heel krachtige magneet wel zijn eigen zwerfstroom en zo een tegengesteld magnetisch veld opwekken. Het vonkt niet, en het laat zich relatief gemakkelijk vormen. Aluminium is daarmee het constructiemateriaal bij uitstek voor de vliegtuig- en ruimtevaartindustrie. Voor motoren is het echter minder geschikt, want het wordt zachter bij verwarmen.
Aluminium heeft een plasmafrequentie van 15 eV[2] en is daarmee een uitstekende spiegel voor alle straling in het infrarode, zichtbare, en nabij-ultraviolette gebied, vooral als wordt voorkomen dat het spiegelend oppervlak aan oxidatie blootgesteld wordt. Het valt gemakkelijk op te dampen en aluminium spiegels worden wel in de astronomie gebruikt.
Het metaal wordt vaak door lasersnijden bewerkt.
Enkele toepassingsgebieden:
- bijna alle Antitranspiranten
- verpakking: aluminiumfolie
- speelgoed: het is een bestanddeel van Zamak, dat bijvoorbeeld voor modelauto’s wordt gebruikt
- transportmiddelen (auto, vliegtuig, ruimtevaartuig, trein, fiets, schip, enz.)
- huishoudapparatuur (pannen, bestek, zool van strijkijzers enz.)
- kampeeruitrusting (vouwstoel, pannen, tentstokken enz.)
- hoogspanningsleidingen (typisch in combinatie met staal of als legering met Mg en Si, zoals AA 6201; de geleidbaarheid is de helft van die van koper, maar aluminium kost minder en weegt een derde)
- bliksemafleiders (veel goedkoper dan koper, dus minder diefstalgevoelig)
- antennes
- constructiebouw (kozijn, deuren)
- auto-industrie (aluminium velgen en onderdelen van verbrandingsmotoren)
- daken en gevelbekleding
- bouwsteiger en ladders
- jachtbouw
- anode op een stalen onderwaterschip om corrosie van het staal te verminderen
- licht-, en geluidsindustrie (maken van constructies)
- meubels (kasten, bankstellen, tafels, stoelen en bedden)
- kasconstructies (dek- en gevelsystemen)
Bewerkingstechnieken in aluminium
- frezen
- draaien
- draadvonken
- zinkvonken
- sputteren
- buigen
- walsen
- zetten
- lakken
- gieten
- spuitgieten
- extruderen
- anodiseren
- graveren
- bedrukken
- dieptrekken
- lassen
- lasersnijden
- forceertechniek